Traumaverwerking bij Psycholoog Nieuwegein

Een trauma is een indrukwekkende gebeurtenis in je leven. Iets dat je hebt meegemaakt, of iets dat je gehoord of gezien hebt dat op je netvlies gebrand blijft. Voor de rest van je leven. Traumaverwerking is goed te doen met behulp van een psycholoog.

Vergeten?

Veel mensen blijken goed in staat om snel na zo’n ervaring het leven weer op te pakken en alles bijna helemaal te vergeten. Zeker niet meer elke dag en zeker niet meer onverwacht. We zijn er goed in, onze geest weet duizenden trucjes om ons het leven te verzachten. Maar, die trucjes zijn niet altijd even goed voor ons.

Plots is PTSS daar

Vaak steekt een slecht verwerkt trauma – ook wel genoemd Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) – na een tijdje weer de kop op. Het verrast je. Je schrikt van jezelf. En dan zijn ineens al die afweermethoden weg. Het zoekt je op in je dromen, je piekert erover, je krijgt misschien wel huilbuien, angstaanvallen. Alsof een spook je bezoekt.

Het bepaalt alles

Veel mensen raken in paniek en uitgeput van onmacht. Want met al je denkvermogen, gesprekken met vrienden en familie lukt het je niet er meer vanaf te komen. Het neemt je leven in beslag en dat gaat van kwaad tot erger.

Trauma verwerken – Hulp bij trauma (PTSS)

Traumaklachten en -verwerking zijn heel goed te behandelen en heel lastig om op eigen houtje te lijf te gaan. Er zijn verschillende methoden, welke we gebruiken hangt af van welke het beste bij jou past.

Maar de methodes hebben allen ongeveer eenzelfde verloop. Die begint met het opzoeken van het trauma – in alle hevigheid en intentie die het met zich mee brengt. We beperken dat tot één sessie. Dat is een zware sessie waar in korte tijd heel veel gebeurt. Dat moment is nodig om er in de rest van de behandeling van weg te groeien.

Doe een trauma test op Psyned

Twijfel je of je een trauma hebt? Doe de trauma test op Psyned. Je krijgt gelijk de uitslag met advies wat je kunt doen.

Aan de slag met EMDR

‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’, EMDR, een wetenschappelijk bewezen en zeer succesvolle techniek om trauma’s aan te pakken. Zoals de titel al doet vermoeden maak je bij deze techniek gebruik van oogbewegingen, terwijl je cognitief actief bezig bent met het verleden en het heden. Deze techniek laat in veel gevallen in korte tijd al flinke vooruitgang zien.

Vaak begint de eerste sessie redelijk heftig, een belangrijk moment bij EMDR. We zullen daar goed bij stilstaan, om vervolgens met positieve stappen van dat moment weg te stappen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je je meer ontspannen zult voelen in jouw situatie.

Contact Psycholoog Nieuwegein

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp, of heb je gewoon een vraag over de behandeling? Bel dan voor een afspraak naar 030 – 227 00 90 of stuur even een mail naar Psycholoog Nieuwegein.