Gezinspsycholoog in Nieuwegein

Het kan mislopen in het gezin. Je wilt het beste voor je kind, maar je hebt het gevoel dat je de grip verliest. Je wil dat je kind leeft in rust en veiligheid, maar in plaats daarvan gaat het de andere kant op. Als ouder(s) kun je dan in paniek raken, niet weten wat je moet doen. Het contact voelt verder weg dan ooit en ondertussen “gaat het met iedereen goed”. Doorbreek het patroon, ga in gezinstherapie!

Wanneer in gezinstherapie?

Er zijn drie aanleidingen om met een gezinspsycholoog te werken:

  • jullie zijn als gezin vastgelopen, er is niemand met specifieke problemen, maar met zijn allen… het werkt gewoon niet meer
  • je kind heeft problemen waar je niet mee kan helpen, maar je wilt je kind liever niet alleen in therapie doen
  • jij bent als opvoeder de oorzaak van problemen in het gezin (je bent depressief, bent of was verslaafd of jullie zijn gescheiden) en je vindt de dubbele rol van oplosser en oorzaak moeilijk

Het gezin in zwaar weer

Voor iedereen, ouders én kinderen, vormt het gezin een basis. Het is het fundament van waaruit je de wereld in gaat. Heel bijzonder dus. En aan de andere kant, de normaalste zaak van de wereld. Voor de meeste gezinnen is het gezin heel vanzelfsprekend. Je kent elkaar al jaren, je weet wat je aan elkaar hebt en alles is wel zo’n beetje gezegd en gedaan.

Iedereen doet zijn eigen ding, het wordt wat stiller aan het avondmaal en buiten dat je met zijn alleen in één huis woont zijn jullie eigenlijk niet echt meer samen. De meeste mensen vinden dat wel best zo. Lekker makkelijk, je hebt het al zo druk, fijn dat je gezin je geen problemen geeft.

En dan kan het gebeuren dat je elkaar uit het oog verliest. Dat iemand veranderd is. Dat iemand zich niet meer thuis voelt in jullie vaste patroon. Dat iemand het gevoel heeft een rol te spelen in plaats van zichzelf te zijn. Dan knappen ‘plots’ alle vertrouwde lijntjes en verhoudingen. En moeten jullie groeien naar een nieuwe balans.

Je kind in problemen

In het leven van kinderen zijn problemen, net zo goed als in dat van ouders. Ergens wil je dat niet zien. Het hoort niet. Kinderen moeten vrij en onbezorgd zijn. Maar ja, zo werkt het leven niet. Het is onverdraaglijk om je kind in problemen te zien. Het liefst zou je het allemaal wegtoveren. En als je merkt dat je dat niet kunt, is het alsof de grond onder je voeten wegvalt. Logisch, het druist tegen al je ouderlijke gevoelens in.

Jij bent toch degene die alles op kan lossen? Jij bent toch supermam, superpap? Jij weet toch altijd wat te doen? Ook zo werkt het leven jammer genoeg niet. Het is geen schande het niet alleen te kunnen. Veel ouders hebben moeite de eerste stap naar een gezinspsycholoog te zetten.

Maar bijna iedereen die er aan begint ervaart de behandeling als verrijkend. Niet alleen leer je de huidige situatie te boven te komen, maar het gezin groeit als geheel.

Wat gaat een gezinspsycholoog in Nieuwegein doen?

Het werk van een gezinspsycholoog is heel divers. Bij jonge kinderen helpt de psycholoog de ouders het kind te helpen. Bij wat oudere kinderen en jongeren zullen thema’s als communicatie, patronen, onderlinge verhoudingen een belangrijke rol spelen. In veel gevallen komen er persoonlijke aandachtspunten naar voren waar jullie elkaar mee kunnen helpen en soms is het nodig iemand apart verder te behandelen.

Ik werk aan de hand van gesprekken, analyses en inzicht. Ik laat jullie vaste patronen zien, laat jullie de kracht van onderlinge verhoudingen en verwachtingen ervaren en hoe die soms jullie gezin kunnen ontwrichten. Dat doet ik op basis van een positieve grondhouding en ook vanuit de ervaring dat de meeste gezinnen eruit komen en terugkijken op zo’n periode als een kans om te groeien, als gezin, maar ook als mens.

Ouderbegeleiding

Het gaat niet goed met je kind en je wilt echt alles doen om het te helpen. Maar hoe? Bij ouderbegeleiding gaan we samen aan de slag – we brengen in kaart welke factoren een rol spelen bij problematische situaties. En wat je er aan kunt doen. Maar we zoeken niet alleen die moeilijke momenten binnen het gezin op, want juist als het goed gaat valt er een hoop te leren. Op deze manier helpt jij dus je kind.

Vaak werkt dat een stuk beter dan als je je kind alleen in behandeling doet. Ten eerste omdat jij je kind veel vaker ziet en ten tweede omdat het toch ook een beetje om jou gaat. Daarbij geeft ouderbegeleiding vaak meer voldoening, omdat je het gevoel hebt dat je iets kunt doen.
Ik bied ouderbegeleiding bijna altijd aan naast de eigen behandeling van het kind of de jongere.

Meer weten over gezinstherapie?

Ikzelf geef geen gezinstherapie, hiervoor kan je goed terecht bij mijn Psyned-collega: Mahmoed Chamany Zadeh. Als systeemtherapeut is hij specialist in gezinstherapie. Je kan de praktijk bellen voor meer informatie of een afspraak met Mahmoed.