Behandeling emotionele problemen bij kinderen en jongeren

Wat gaat er om in mijn kind?

Ook kinderen kunnen emotionele problemen ervaren. Bij emotionele problemen moet je denken aan angsten, fobieën, dwang en bijvoorbeeld verlegenheid. Het zijn de problemen waar je als ouder heel erg het gevoel hebt buitengesloten te zijn van de wereld van je kind. Je voelt je hierdoor machteloos, want je wilt als ouder graag helpen. Kinderen kunnen op jonge leeftijd al emotionele problemen ervaren, dit kan te maken hebben met de gezinssituatie, maar ook aan factoren als de omgeving waar het kind zich in begeeft en erfelijke eigenschappen.

Soms is het ook moeilijk om hulp van buitenaf te vragen, want ‘stelt je kind zich niet gewoon heel erg aan?’ Ik kan je daar het volgende over zeggen: ‘Nee. In bijna alle gevallen hebben de ouders het op intuïtie bij het rechte eind. Een heel enkele keer blijkt er geen sprake van een emotioneel probleem te zijn, maar bij twijfel: even langs bij de huisarts of bijvoorbeeld naar mijn praktijk.

De kinderpsycholoog maakt contact

Zeker bij emotionele klachten, vragen en problemen kun je als ouder wel wat hulp gebruiken. Het maakt namelijk een wereld van verschil hoe je je kind precies benadert, wat je wel en niet zegt en hoe je op bepaalde signalen reageert. Ik kan je hier mee helpen. Een kinderpsycholoog of kindercoach staat op een andere afstand dan de ouders. Dit geeft andere contact mogelijkheden. Samen kijken we wat er aan de hand is, welke emotionele en gedragsproblemen er zijn en werken we aan het herstel.

Contact behandeling emotionele problemen

Voor kindertherapie kan je terecht bij mijn Psyned-collega: Jessica Lodeweegs. Als orthopedagoog is zij gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en jeugdigen. Je kan de praktijk bellen voor meer informatie over haar en voor het maken van een afspraak.