Behandeling van je angstklachten

Je angst houdt je gegijzeld. En tegelijkertijd, diezelfde angst is je anker, je veilige thuis, waar je alles begrijpt en de wereld een orde kent die je kunt overzien. Jouw relatie met je angst is dan ook heel dubbel. Ja, hebt zelfs angst voor jezelf-zonder-angst. Goed nieuws: angstklachten zijn goed te verhelpen!

Soorten angsten

Angstklachten zijn er in alle soorten en maten. Voor alles dat bestaat, en ook heel veel dingen die niet bestaan, zijn mensen die er bang voor kunnen zijn. Dat levert soms moeilijke woorden op als selenofobie (angst voor de maan), ablutofobie (de angst om te douchen of in bad te gaan) of sesquipedalofobie (de angst voor lange woorden).
Als je er geen last van hebt kan het misschien raar klinken, maar iedereen met een gerichte angstklacht weet hoe écht, hoe overweldigend en allesomvattend zo’n angst kan zijn.

Drie angstgroepen

Er zijn grofweg drie angstgroepen:

  • gericht – je bent bang voor iets
  • geen echte richting – je bent bang, bezorgd, je piekert
  • een variatie op eerder genoemden -aan de angst zijn dwangmatige handelingen of gedachten gekoppeld. Soms gaan angsklachten gepaard met paniekaanvallen.

Behandeling angststoornissen – wat kan je er aan doen

Er zijn veel manieren om angstklachten te behandelen. Één van de meest voorkomend is (of is gebaseerd op) cognitieve gedragstherapie; dat wil zeggen de behandeling van je gedachten (cognities) & je gedrag. Die therapie helpt je heel concreet bepaalde automatische reacties tussen jouw gedachten, je gevoel en je gedrag te onderzoeken én waar je wilt te veranderen. Stapje voor stapje help je jezelf van je angst weg te groeien. Tegelijkertijd benaderen we de angst ook van de andere kant, als iets dat je houvast geeft in je leven; en wat er gebeurt als die houvast wegvalt.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Contact

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je angstklachten? Bel dan voor een afspraak naar 030 – 227 00 90 of stuur even een mail naar praktijk Psycholoog Nieuwegein.