ADHD behandeling bij Psycholoog Nieuwegein

Wat is ADHD?

De term ADHD staat voor “Attention Deficit Hyperactivity Disorder”. ‘Attention deficit’ betekent letterlijk ‘aandacht tekort’, niet dat de ADHD-er aandacht tekort krijgt, maar dat hij of zij zelf te weinig aandacht heeft. Het vaatje met aandacht is snel leeg.

‘Hyperactivity’ betekent hyperactiviteit, oftewel druk en onrustig (lichamelijk of innerlijk). Nu zijn er genoeg mensen die last hebben om de aandacht erbij te houden, en ook genoeg hele drukke en onrustige mensen. Maar iemand met ADHD heeft het allebei.

Hoe weet ik of mijn kind ADHD heeft?

Het beste advies dat ik je kan geven is: ga het niet zelf proberen uit te vinden. Als je het gevoel hebt dat het zo is, neem contact op met je huisarts of de psycholoog. Om je een beetje op weg te helpen moet je dus letten op twee aspecten: aandacht tekort en hyperactiviteit. Niet als het een weekje is, de meeste testen gaan uit van een periode van een half jaar.

Dus als je al een half jaar of langer het vermoeden hebt, aarzel niet. Ik noem geen lijsten met ‘dingen waar je op kunt letten’, omdat dat vaak gedrag is waar we allemaal wel eens last van hebben. In het geval van ADHD gaat het er om dat het buitensporig is, ongewoon, en dat voel je als ouder ook zonder lijstje prima aan.

De mensen om ADHD heen

Het is lastig om je voor te stellen als je het niet hebt. Een ADHD-er wil zich wel concentreren, wil wel rustig zijn, maar het gaat gewoon niet. Onmogelijk. Een ADHD-er wordt meestal lastig gevonden. Ze zijn zo aanwezig, dominant en vaak storend voor anderen. Daardoor kan het dat een kind met ADHD een beetje alleen komt te staan. Ook thuis kan het soms extra stress en spanningen opleveren.

Overigens, een ADHD-er kan ook heel wat voordelen hebben. Vaak hebben ze een heel creatieve kijk op dingen, kunnen verfrissend tegen heel gewone dingen aankijken en bijdragen aan belangrijke vernieuwingen.

ADHD en nu?

Een ADHD-er heeft een bepaalde psychologische en emotionele bouw die niet altijd in de pas loopt met de rest van de wereld. Dat kan echt heel erg lastig zijn en zwaar voor de ADHD-er en de mensen om hem of haar heen. Je kunt niet genezen van ADHD. Maar je kunt er wel mee om leren gaan en de lasten verlichten en de lusten omarmen.

De begeleiding richt zich onder meer op de volgende aspecten: structuur in de dag en tijd, regelmaat, gedrag leren, ontladingsmomenten vinden en gebruiken. Soms kan bij de behandeling ook een specifiek dieet worden voorgesteld.

Vragen over ADHD aan Psycholoog Nieuwegein

Doe een ADHD test op Psyned of neem contact op met je vraag. Bel voor meer informatie naar 030 – 227 00 90 of stuur even een mail.
Voor kindertherapie kan je terecht bij mijn Psyned-collega: Jessica Lodeweegs. Als orthopedagoog is zij gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en jeugdigen. Je kan de praktijk bellen voor meer informatie over haar en voor het maken van een afspraak.